Cabernet Sauvignon

V nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se ve víně Cabernet Sauvignon objeví travnaté zelené tóny, vůně zelené papriky, hrubost a drsné taniny. Z vyzrálých hroznů je chuť vždy černorybízová a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu, anebo u velmi koncentrovaných vín ze zámoří vůně marmelády.
Typický Cabernet Sauvignon je tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem, stárnutím se sytost stupňuje. Vůně je typicky černorybízová (cassis), chuť mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, třešně, ostružiny, moruše, zelenou papriku, zelený pepř, olivy, fialky, cedrové dřevo, lékořici, marmeládu, hořkou čokoládu, eukalyptus, tabák, lanýže, tuhu, mentol, vanilku.
Vlastnosti vína | |
Barva | Tmavě granátové barvy, někdy s modravým odleskem. |
Chuť | V chuti můžeme hledat černý rybíz, třešně, ostružiny, moruše, zelenou papriku, zelený pepř, olivy, fialky, cedrové dřevo, lékořici, marmeládu, hořkou čokoládu, eukalyptu, tabák, lanýže, tuhu, mentol, vanilku. |
Vůně | Vůně je typicky černorybízová (cassis), chuť mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová. |
Cukernatost | Suché víno. |
Doporučení ke konzumaci | |
Párování s jídlem | Plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami. |
- Dostupnost: 999
- Počet bobulek: 130
- Odrůda: Cabernet Sauvignon
- Cukernatost: Suché víno